icon_fb icon_insta

Soutěž frgálů

Soutěž o nejlepší valašský frgálsoutez-o-nejlepsi-frgal

  • Kdy: neděle 2. 10. od 12 hodin
  • Kde: Razula
  • Vstupné: 4 gastroše
  • Partneři soutěže: ETA, Apetit, Spa hotel Lanterna

Valašská pizza“ – i tak se někdy s nadsázkou říká frgálu, typickému valašskému koláči, jehož výroba se na Valašsku v rodinách dědí již po staletí. Soutěž o nejlepší frgál patří právem k nejoblíbenějším doprovodným akcím Karlovského gastrofestivalu. Pravidelně se konala ještě před vznikem Karlovského gastrofestivalu, jehož se později stala součástí. Letošní ročník je již 14. v pořadí.

                                                                                   16   02   Lanterna_logo

Soutěže se může zúčastnit každý, kdo přinese svůj frgál v neděli 2. 10. k Razule nejpozději do 9:30 hodin. Prosíme, dejte nám vědět o vašem úmyslu zapojit se do soutěže na vasutovaz@valachy.cz. Maximální počet frgálů na 1 soutěžícího je 3 kusy. Každý frgál musí být při předání zabalen zvlášť.

Vzorky nejprve posoudí porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgal. Od 12:00 budou moci ochutnávat návštěvníci.

Také letos bude vyhlášena zvláštní kategorie věnovaná neobvyklým frgálům a kuriozitám. O jejím vítězi rozhodnou sami návštěvníci.

Do ní budou zařazeny také frgály, které nesplňují podmínky chráněného označené dané Evropskou unií. Od prosince 2013 může být valašským frgálem označován pouze koláč vyrobený na vymezeném území Valašska dle definovaných výrobních postupů. Po pekařkách bude při registraci v hotelu Lanterna žádáno čestné prohlášení, že jejich frgál vznikl na vymezeném území.

Vítězové / vítězky se mohou těšit na atraktivní ceny od našich partnerů.

Přečtěte si, jak probíhala soutěž o nejlepší frgál v minulém ročníku 2015.

O valašském frgálu

frgalyFrgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky – namočily se, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky.

Právě dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty v soutěži o nejlepší frgál. Posuzuje se také vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé – meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové.